Noże uniwersalne albo wyspecjalizowane – do krojenia ryb, owoców oraz chleba. Jakiego typu noże należy mieć w naszej kuchni, ażeby krojenie, cięcie a także obieranie było przyjemne?

Źródło: http://www.flickr.com
Nóż towarzyszy ludziom od prehistorycznych czasów. Najpierw był to wyostrzony kawałek kamienia, który to z upływem czasu zamieniony został przez noże z metalu. Na początku służył ludziom jako narzędzie myśliwskie, następnie zaczęto używać go w trakcie obróbki pożywienia. Wybór kuchennych noży jest obecnie naprawdę gigantyczny. Przegląd rozpocznijmy od noża „szefa kuchni”. Jest to dosyć duży nóż z szeroką klingą (to owa część z ostrzem) oraz tzw. „brodą”, a więc częścią klingi wystającym poza rękojeść. Możemy używać go nieomalże do wszystkiego: mięska, jarzyn, wędlin. Ze względu na rozmiar bywa jednakże niezbyt poręczny dla osób niedoświadczonych czy też drobnych. Dla nich lepszy może być nóż wielozadaniowy, z troszkę węższą klingą.

Źródło: http://www.flickr.com
Niezwykle zróżnicowane rozmiary oraz kształty mają z kolei noże do specjalnych zadań. Najdłuższy będzie nóż do chleba – bez kłopotu go rozpoznasz po ząbkowanym ostrzu. Doskonale poradzi sobie nawet z chrupką skórką świeżego pieczywa. Do warzyw i owoców służy mały nóż z ostrzem prostym (na przykład do jabłek) albo ostrzem ząbkowanym (między innymi do krojenia jarzyn z twardą skórką).
Zainteresował Cię opisywany tekst? Zobacz i sprawdź wycieczki last minute katowice koniecznie, tutaj znajduje się coś, co z pewnością również jest wartościowe.
Noże do filetowania ryb i mięsa – czynności uważanej za pewną z najtrudniejszych w kuchni, posiadają dość wąską, ale sztywną klingę.
Fabrykanci oferują także coraz to więcej noży o węższej specjalizacji, na przykład do serów czy też skrobania rybek. Mogą się okazać niezwykle pomocne, o ile wiadomy towar często gości na naszych stołach.